Hotspot 2.0, 802.11u en Passpoint

Hotspot 2.0, 802.11u, WISPr 1.2 en Passpoint zijn allemaal termen die publieke toegang beschrijven op basis van Wireless LAN. Er zijn kleine verschillen tussen de standaarden, maar ze hebben allemaal betrekking op hetzelfde: dataroaming van GSM naar WLAN voor clients met een SIM-kaart.

Deze standaarden (in het bijzonder WISPr) zijn niet nieuw en providers keken al enige tijd uit naar dit roaming-gedrag. Dit werd steeds relevanter voor GSM/3G-providers naarmate gebruikers meer bandbreedte gingen gebruiken dan zij met hun basisstations aankonden. De mobiele aanbieders moesten met nieuwe manieren komen om de belasting door ons dataverkeer te verminderen.

Het feit dat deze technologie in staat is data af te vangen en rechtstreeks op internet te zetten heeft de belangstelling ervoor nieuw leven ingeblazen en heeft geleid tot Hotspot 2.0. Technologisch, d.w.z. de achterliggende intelligentie, was al afgedekt in de oudere (ISP) WISPr 1.2 standaard en aangekondigd voor WLAN-aanbieders in de geratificeerde IEEE 802.11u standaard.

De Wi-Fi Alliance (de wereldwijd erkende standaardorganisatie voor wifi) heeft dit erkend als een aanpak die publieke toegang nieuw leven in kan blazen. Als onderdeel van hun marketingconcept hebben zij het certificeringsprogramma “Passpoint” in het leven geroepen.

Waarom trekt dit verhaal zo de aandacht?

Een mobiele datagebruiker kan toegang krijgen tot een publiek toegankelijk netwerk (public zone, public spot, gasttoegang, hotspot, enz.) met de identificatiegegevens van zijn mobiele telefoon en, zonder aanmelding, data gaan verzenden. De gebruiker krijgt zo een grotere bandbreedte zonder zich speciaal aan te melden.

Naast dit profijt voor de gebruiker, zien ook de provider (ISP) en de WLAN toegang aanbieders grote voordelen. De ISP houdt meer netwerkbandbreedte over en de WLAN toegang aanbieder kan extra inkomsten genereren door deze dienst van de ISP’s aan te bieden.

Tot zover een duidelijke win-win-win-situatie voor alle betrokken partijen, maar dan moeten de hardware-aanbieders dit wel faciliteren! Alle standaarden zijn beschikbaar en de Wi-Fi Alliance heeft de eerste hardware al gecertificeerd. Ook kan de meeste bestaande apparatuur voor gasttoegang door middel van software gemakkelijk worden bijgewerkt, zodat hardware-upgrades niet nodig zijn. Alles bij elkaar betekent dit, dat de eerste Hotspot 2.0 access points nu al echt beschikbaar zijn.

Hoewel de nieuwste mobieltjes en de recente iOS-upgrade Hotspot 2.0-compatibiliteit naar mobiele apparaten hebben gebracht, is er in Europa nog geen enkele ISP die deze standaard ondersteunt. Daarnaast moeten ook niet-SIM-gebaseerde apparaten toegang kunnen krijgen. Dit betekent dat Hotspot 2.0-zones nu vaak onder hun kunnen worden gebruikt door de ontbrekende intelligentie van de mobiele apparatuur.

Ons advies aan hotspot-kopers is om te verifiëren dat hun gekozen oplossing Hotspot 2.0-technologie ondersteunt om voorbereid te zijn op de toenemende vraag die door deze standaarden zal worden gegenereerd.

Geïnteresseerd? Vraag een gratis informatiepakket aan of maak vrijblijvend een afspraak.

Wifi-Advies werkt met LANCOM Systems. LANCOM Systems is een toonaangevende Duitse producent van draadloze LAN-technologie op basis van bedrijfsstandaarden

 

Utrecht
3528 BV
Nederland
Telefoon: 06 15139683
| Privacy statement