WLAN-standaard 802.11ac & 802.11ad

Hoewel deze nieuwe Wireless LAN-standaarden voor 802.11 al in 2011 zijn aangekondigd, is om de een of andere reden de 802.11ac maar langzaam opgepakt en heeft de 802.11ad bijna helemaal geen respons gehad. Beide standaarden hebben te maken met de snelheid van het dataverkeer en zijn dus potentieel van grote invloed op wifi-netwerken.

Snelheid is een doorslaggevende factor en de makkelijkste manier om WLAN en de evolutie ervan wereldwijd te verkopen. Deze nieuwe standaarden leveren bruto datasnelheden van 1,2 Gbps (of zelfs nog hoger). Vergeleken met de snelheden van 2 Mbps die 12 jaar geleden bij de start van WLAN beschikbaar waren, is dit een enorme ontwikkeling.

Laten we deze standaarden eens stuk voor stuk nader beschouwen: 802.11ad brengt WLAN naar de volgende vrije frequentieband, 60 GHz. Deze band blijft tot op vandaag grotendeels ongebruikt en is in sommige landen ook niet beschikbaar voor gebruik. Om die reden gaan we niet verder op deze standaard in.

802.11ac werkt echter wel in de bestaande wifi-banden, zij het uitsluitend in het bereik van 5 GHz.
Ondanks dat 802.11ac al in 2011 is geïntroduceerd, is deze nog niet geratificeerd door het bestuursorgaan van de wifi-industrie, de IEEE. Dit staat gepland voor 2014. In het verleden is echter gebleken dat dat ook langer kan duren en onze verwachting is, dat dat ook nu het geval zal zijn. Pre-release-producten zijn inmiddels op de markt verkrijgbaar.

De belangrijkste eigenschappen van 802.11ac zijn de snelheid en het gebruik van 5 GHz, wat de belangrijkste band voor wifi aan het worden is om netwerkstoringen en -interferentie te vermijden. Kanaalbundeling is echter essentieel om de hoge transmissiesnelheden te kunnen halen, wat inhoudt dat er minder kanalen beschikbaar zijn om meerdere WLAN-netwerken te gebruiken. Om de hoogst bereikbare bandbreedte te bereiken, moeten alle 5 GHz-kanalen worden gebruikt.
Een ander groot nadeel is het gebrek aan 802.11ac clients op de markt. Nog geen enkele fabrikant van tablets, laptops, PC’s of handhelds heeft 802.11ac aangenomen als standaard wifi-client. Om deze standaard te kunnen gebruiken zou een apart device moeten worden besteld. Dat maakt het minder aantrekkelijk voor wijdverspreid gebruik of voor toepassing van BYOD (Bring Your Own Device).

Dit klinkt misschien wat negatief en het is niet zo vreemd als mensen zich afvragen waarom we 802.11ac nodig zouden hebben. Dit zou best de reden kunnen zijn voor de vertraagde introductie. De verwachting is echter, dat mobiele clients maximale efficiency kunnen bereiken door gebruik te maken van deze standaard.

Is het verstandig om op dit moment een zuiver 802.11ac netwerk uit te rollen?

Naar onze mening is deze standaard met name zinvol voor zgn. greenfield-netwerken met nieuwe clients. Wanneer u uw bestaande netwerk gaat upgraden, is ons advies om dezelfde aanpak te hanteren als bij 802.11n en de introductie van 802.11abg, namelijk om twee netwerken parallel aan elkaar te gebruiken en de twee standaarden gescheiden te houden. Dat is mogelijk met een dual-radio access point dat zowel 802.11n als 802.11ac ondersteunt.

Wanneer zal 802.11ac de standaard zijn? We weten het niet zeker, maar kom in 2015 nog eens terug.

Geïnteresseerd? Vraag een gratis informatiepakket aan of maak vrijblijvend een afspraak.

Wifi-Advies is een initiatief van LANCOM Systems. LANCOM Systems is een toonaangevende Duitse producent van draadloze LAN-technologie op basis van bedrijfsstandaarden

 

Utrecht
3528 BV
Nederland
Telefoon: 06 15139683
| Privacy statement