Single-Cell

De geschiedenis bewijst dat WLAN altijd al is gebruikt voor dingen waarvoor het oorspronkelijk niet was bedoeld. Aan de ene kant maakt dit deze technologie erg aantrekkelijk en ook heel flexibel. Aan de andere kant worden daardoor voortdurend de grenzen verlegd, met alle technische risico’s van dien.

Vanaf het moment dat WLAN werd geïntroduceerd, hebben gebruikers het “nomadisch” willen gebruiken. Dat vereiste mobiliteit tussen wireless access points. Deze vorm van roaming is volledig geïmplementeerd in de oorspronkelijke wifi-standaarden (hoewel het met een laptop natuurlijk niet zo effectief werkt om gewoon maar wat rond te lopen; laptopgebruikers gaan meestal eerst op een andere plek zitten voordat ze weer gebruik maken van het WLAN).

De problemen begonnen pas goed toen men gebruik begon te maken van Voice-over-IP over WLAN (VoWLAN). Gebruikers merkten dat roaming niet altijd zo eenvoudig was en de gesprekken werden onderbroken. Dit leidde in het algemeen tot een negatieve ervaring. Omdat VoWLAN werd gezien als de volgende stap in de toekomst van WLAN, doken diverse startups op deze technische uitdaging. Zij ontwikkelden nieuwe (eigen) technologieën om deze negatieve ervaring te keren.

Single-Cell was één van deze technologische oplossingen. Het idee achter Single-Cell is tamelijk simpel: het volledige netwerk werkt op één enkel kanaal, ook wel de frequentiedeken genoemd. Gebruikers hoeven daardoor niet te roamen tussen verschillende kanalen en gesprekken worden niet onderbroken.

Het idee was perfect, maar ook weer niet voorzien in de oorspronkelijke wifi-standaarden: Het gebruik van één kanaal op elk access point gaat in tegen de aard waarop kanalen onderling op elkaar inwerken en gaat in tegen de oorspronkelijk ontwikkelde WLAN Collision Avoidance (ca). Om de éénkanaalstechnologie te kunnen gebruiken, ontwikkelden diverse aanbieders eigen oplossingen voor werkende VoWLAN-toepassingen.

De afgelopen jaren is de Single-Cell-technologie met succes toegepast, maar konden de oplossingen geen gelijke tred houden met de evolutie van WLAN. De oplossing werkte perfect met kleine datapakketten (spraak bestaat uit heel veel kleine pakketten), maar leverde grote problemen op met een grotere pakketomvang (algemene data). Toen gebruikers naast spraak ook data over het WLAN gingen versturen, werden deze netwerken daardoor minder schaalbaar.

Wij raden daarom aan geen gebruik te maken van oplossingen op basis van Single-Cell. Ten eerste omdat de technologie niet toekomstbestendig is, ten tweede omdat de WLAN-standaarden zich zo hebben ontwikkeld, dat Quality of Service (QoS) voor VoIP nu ook kan worden gerealiseerd met WLAN-technologieën gebaseerd op industriebrede standaarden.

Geïnteresseerd? Vraag een gratis informatiepakket aan of maak vrijblijvend een afspraak.

Wifi-Advies is een initiatief van LANCOM Systems. LANCOM Systems is een toonaangevende Duitse producent van draadloze LAN-technologie op basis van bedrijfsstandaarden

 

Utrecht
3528 BV
Nederland
Telefoon: 06 15139683
| Privacy statement