Wireless LAN in de patiëntenzorg

Diakonessenhuis Utrecht optimaliseert patiëntenzorg met draadloos netwerk op basis van access points van LANCOM Systems. Hoeveel eet en drinkt de patiënt, wat is zijn bloeddruk, hoe hoog is het suikergehalte in zijn bloed, wat krijgt hij voor pijnstillers en andere medicatie? Verpleegkundigen moeten werkelijk alle patiëntgegevens nauwkeurig bijhouden. Vroeger ging dit gepaard met veel papierwerk. Tegenwoordig wordt steeds meer informatie digitaal bijgehouden.

Het Diakonessenhuis in Utrecht loopt voorop wat betreft digitalisering. Dankzij een draadloos netwerk op basis van LANCOM-access points kunnen verpleegkundigen op de afdelingen Cardiologie en Intensive Care met een computerkar langs de bedden gaan. Op de mobiele PC voeren ze patiëntgegevens direct in het centrale Verpleegkundig Dossier in. Dit is een uiterst efficiënte manier om patiëntendossiers constant up-to-date te houden en patiënten optimaal van dienst te zijn. Bovendien maakt het draadloos netwerk de weg vrij voor invoering van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD).

Einde aan papierwerk

“Met de aanleg van een draadloos netwerk wilden we het papierwerk terugdringen. Vroeger vulden verpleegkundigen patiëntinformatie eerst in op een kladje, waarna ze op hun kamer alles overschreven in het patiëntendossier. Alleen de echt belangrijke bevindingen werden opgeslagen in de computer. Wanneer verpleegkundigen patiëntgegevens nodig hadden moesten ze deze opzoeken in papieren dossiers in archieven”, zegt Annette van der Ven, Coördinator Applicatiebeheer bij het Diakonessenhuis Utrecht. “Daarnaast wilden we een draadloos netwerk aanleggen met het oog op de toekomst. Het EPD en het Verpleegkundig Dossier kunnen namelijk niet of nauwelijks zonder een draadloos netwerk. We wilden geen tijdelijke en versnipperde IT-infrastructuur, maar een algemeen permanent systeem dat later voor het gehele ziekenhuis als basis voorhet EPD kan dienen.”

Acht keer meer capaciteit

Het Diakonessenhuis besloot de afdeling Cardiologie en de Intensive Care te voorzien van een draadloos netwerk op basis van twaalf LANCOM L-54 Dual Wireless Access Points. Deze maken verbinding met de mobiele thin clients – eenvoudige pc’s – op een karretje. Het Diakonessenhuis koos voor deze frequentie omdat deze acht keer meer capaciteit biedt en stabieler is dan het veelgebruikte conventionele 2,4 Ghz-signaal. Daarnaast gebruiken veel andere draadloze apparaten de traditionele 2,4-frequentie waardoor deze storingsgevoeliger en moeilijker te beveiligen is. De draadloze netwerkspecialist Lumiad implementeerde en testte de access points en zorgde voor de compatibiliteit met de software van Chipsoft die op de thin clients draait.

Dertig maal sterker

“Het is van belang dat de draadloze technologie in ziekenhuizen de medische apparatuur niet verstoort. Omdat we een van de eerste ziekenhuizen in Nederland zijn die een draadloos netwerk met een speciale 5 Ghz frequentie gebruiken, waren uitvoerige testten noodzakelijk. Samen met Lumiad hebben we alle storingsgevoelige medische apparatuur in één kamer geplaatst en getest met het draadloze netwerk en bijbehorende LANCOM-access points. We hebben de test uitgevoerd met een dertig keer krachtigere signaalsterkte. Alle apparatuur functioneerde zonder storingen, ondanks het uitzonderlijk sterke signaal”, zegt Patrick Marzec, Netwerkbeheerder bij het Diakonessenhuis Utrecht. “We kozen voor access points van LANCOM vanwege de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Bovendien kunnen deze betrouwbare apparaten door hun twee Ethernet-poorten redundant draaien en voldoen ze aan alle medische testnormen.”

Systeem voor de toekomst

Met het nieuwe draadloze netwerk hoeven verpleegkundigen patiëntgegevens nooit meer dubbel op te slaan. Vanaf het verrijdbare karretje met pc kunnen verpleegkundigen gegevens direct invoeren. Ook is al het overbodige papierwerk voorgoed verleden tijd. De informatie wordt namelijk centraal opgeslagen in het digitale Verpleegkundige Dossier. Naast het opslaan duurt ook het opvragen van patiënteninformatie aanzienlijk minder lang”, zegt Annette van der Ven. “Bovendien worden gegevens nauwkeuriger ingevoerd wanneer verpleegkundigen dit direct aan het bed doen. Ze hoeven teksten niet van kladjes over te typenwaardoor het aantal menselijke fouten wordt geminimaliseerd.”

EPD

De medische wereld is de afgelopen tijd in de ban van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Gaandeweg moet elke Nederlandse zorginstelling deze centrale database met patiëntgegevens gaan gebruiken. Dit zorgt voor veel uitdagingen. Elke medische instelling is vrij om zelf het pad richting EDP te bepalen. Uiteraard is de invoering een gelijdelijk proces. Een onderdeel en voorloper van het EDP is het Verpleegkundig Dossier. Verpleegkundigen slaan hierin hun bevindingen en patiëntengegevens op. Met de aanleg van het draadloze netwerk op de afdeling Cardiologie en de Intensive Care, zet het Diakonessenhuis de eerste stap in de ontwikkeling van een netwerk voor het EPD. Het huidige draadloze netwerk is eenvoudig uit te breiden door extra access points toe te voegen.

Geïnteresseerd? Vraag een gratis informatiepakket aan of maak vrijblijvend een afspraak .

Utrecht
3528 BV
Nederland
Telefoon: 06 15139683
| Privacy statement