Voorbeeld aanleg Wlan onderwijs

Flexplekken voor leerlingen & medewerkers Thorbecke V.O.

Ook in het voortgezet onderwijs is mobiel werken en leren doorgebroken. Het Thorbecke V.O. in Rotterdam en Nieuwerkerk aan den IJssel komt daaraan tegemoet door leerlingen en medewerkers de mogelijkheid te bieden een laptop te lenen. Echt mobiel zijn de gebruikers echter pas met een draadloos netwerk. Dankzij de inzet van LANCOM access points kunnen ze overal in de vier gebouwen van het Thorbecke V.O. een plek zoeken. Bovendien is het WLAN uiterst flexibel en schaalbaar, en is het eenvoudig om nieuwe (mobiele) clients erop aan te sluiten. De afdeling Automatisering profiteert van centraal beheer van de draadloze toegangspunten op de vier locaties.

Glasvezelverbinding

De vier locaties van het Thorbecke V.O., waarvan drie in Rotterdam en een in Nieuwerkerk aan den IJssel, bieden onderdak aan in totaal driehonderd voltijds medewerkers. De IT-infrastructuur bestaat uit vijftien servers, waarvan de meeste te vinden zijn op de hoofdlocatie aan de Prinsenlaan in Rotterdam. Daarnaast zijn er achthonderd desktops en 110 laptops. De locaties zijn onderling verbonden via School Connect van KPN. “Eerst hadden we koperverbindingen, maar deze zijn vervangen door glasvezel”, zegt systeembeheerder Mahinder Toelaram. “Via een Ethernet Virtual Private Network beschikken onze vestigingen over een snelle verbinding met het netwerk en het internet. Voor het intranet en de mailserver gebruiken we First Class. Dit pakket bood zeven à acht jaar geleden al de mogelijkheid om remote in te loggen en was daarmee een van de eerste. Verder draaien op de servers vanzelfsprekend uiteenlopende onderwijspakketten.”

Centraal beheer

Enige tijd geleden moest het Thorbecke V.O. op zoek naar een oplossing om het aantal clients met netwerktoegang te vergroten. “We stonden toen voor de keuze om het aantal vaste-netwerkaansluitingen uit te breiden of een draadloos netwerk aan te leggen”, zegt Toelaram. “Voor vaste-netwerkaansluitingen moesten echter nieuwe kabels worden getrokken, wat een kostbare klus is. Bovendien wilden we leerlingen en personeelsleden meer keuzevrijheid bieden in de plek waar ze gaan zitten. Een WLAN is dan een goede optie.” Het Thorbecke V.O. klopte bij diverse leveranciers aan voor advies. De belangrijkste eisen die de afdeling Automatisering stelde, waren centraal-beheermogelijkheden voor de access points op de verschillende locaties, en schaalbaarheid van het netwerk.

Flexibel uitbreiden

Verschillende leveranciers kwamen met een advies, maar uiteindelijk kwam TWS Technologies met LANCOM-producten als beste uit de bus. Toelaram: “LANCOM biedt met LANconfig een prima oplossing om alle access points in een WLAN centraal te beheren. De afdeling Systeembeheer weet nu exact welke access points goed presteren en waar eventuele storingen zijn ontstaan. Met 38 apparaten op vier locaties scheelt dit een hoop reistijd. Ook zijn nieuwe clients flexibel aan het WLAN toe te voegen. Hiervoor hoeven we alleen maar – waar nodig – extra access points en licenties aan te schaffen. De nieuwe apparaten zijn eenvoudig toe te voegen aan het netwerk en uiteraard ook centraal te beheren via LANconfig. Zo zijn we vrij om op onze eigen manier het WLAN uit te breiden.”

Gefaseerde invoering

Samen met TWS Technologies plande de afdeling Systeembeheer een gefaseerde invoering van het WLAN. Eerst werd het centraal-managementsysteem op de hoofdlocatie geplaatst en de vestiging in Nieuwerkerk aan den IJssel voorzien van access points. In fase twee volgde een vleugel van een tweede locatie, waarna de hoofdlocatie ‘draadloos’ werd. In de toekomst staat een verhuizing gepland voor een van de vestigingen naar een nieuw gebouw. “Dan hoeven we alleen maar de access points op te pakken, in het netwerk te prikken en in te stellen. Een gebouw is daardoor binnen een dag voorzien van een draadloos netwerk.”

Dankzij het WLAN met LANCOM access points kunnen leerlingen en medewerkers nu zelf bepalen waar ze gaan zitten om hun werk te doen. Thorbecke V.O. stelt hiervoor laptops ter beschikking. Ook in de aula is bijvoorbeeld draadloze toegang tot het netwerk en internet. “Dit is perfect voor activiteiten die in de aula worden georganiseerd”, aldus Toelaram. “We hebben hier regelmatig presentaties, bijvoorbeeld van sportclubs, waarvoor internettoegang nodig is. Voorheen moest dit met kabels, maar nu is er draadloze toegang. Zo profiteren niet alleen de mensen van het Thorbecke V.O. zelf, maar ook bezoekers van het WLAN.”

Uitdaging:

Lever een schaalbaar Wireless Local Area Network (WLAN) dat flexibel is en eenvoudige uitbreidingsmogelijkheden biedt naar andere locaties. Het WLAN moet centraal te beheren zijn.

Oplossing:

  • 38 LANCOM L-54g Wireless access points
  • Centraal-managementsysteem LANconfig

 Voordelen:

  • Mobiliteit voor medewerkers en leerlingen, die met een laptop overal kunnen inloggen
  • Draadloze toegang tot het internet voor bezoekers in de aula
  • Centraal beheer van alle access points vanaf één locatie
  • Schaalbaarheid zodat het WLAN is uit te breiden met nieuwe clients/locaties
  • Voordelig alternatief voor het aanleggen van een vast netwerk

LANCOM in het onderwijs

LANCOM heeft veel ervaring met de levering van netwerkoplossingen aan scholen en universiteiten. Het bedrijf legt daarmee de basis voor interactief onderwijs en e-learning. Een groot aantal onderwijsprojecten in Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en andere landen onderstreept dat LANCOM inzicht heeft in de behoeften binnen het onderwijs. Een van de meest recente projecten omvat een netwerkinfrastructuur voor alle 160 scholen in de Duitse stad Bremen.

Meer weten over de aanleg van een professioneel draadloos netwerk in het onderwijs?
Vraag een gratis informatiepakket aan of maak vrijblijvend een afspraak .

Utrecht
3528 BV
Nederland
Telefoon: 06 15139683
| Privacy statement