BYOD in the praktijk

In Amersfoort bevindt zich het Meridiaan College. Deze katholieke scholengemeenschap huisvest 3.500 leerlingen, verspreid over 5 vestigingen/locaties. Het Meridiaan College bestaat sinds 1995 en is een fusie tussen alle katholieke scholengemeenschappen voor voortgezet onderwijs in Amersfoort. Het Meridiaan College bestaat uit Het Nieuwe Eemland, ’t Hooghe Landt, VakCollege Amersfoort en Mavo Muurhuizen. Alle scholen gezamenlijk bieden een compleet pakket voor het voortgezet onderwijs, van VMBO tot gymnasium. Naast de leerlingen biedt het College ook onderdak aan ongeveer 450 docenten en onderwijs ondersteunende medewerkers.

Het Meridiaan College maakt zich op voor Bring Your Own Device (BYOD)

Het onderwijs verandert. Onvermijdelijk en in rap tempo worden laptops, tablets en andere apparaten geïntegreerd in het dagelijkse lespakket. Leerlingen nemen steeds vaker hun eigen laptops mee naar school. Logischerwijs zorgt deze transitie voor een extra belasting op het netwerk van de betreffende scholen. Het Meridiaan College in Amersfoort wil hierop inspelenen deze ontwikkeling zelfs een stap voor zijn. Dit is mogelijk, omdat blijkt dat op het voortgezet onderwijs nog niet heel gebruikelijk is om eigen hardware mee te nemen. Er wordt nog veel gebruikgemaakt van laptops in schoolbezit die eenvoudig te integreren zijn in het schoolnetwerk. Een ander verhaal wordt het zodra leerlingen zelf laptops of tablets mee gaan nemen. Hoe zorg je dan dat je netwerk nog steeds beveiligd is en hoe houd je controle over wat gebruikers doen op internet?

Danny Vosman, hoofd ICT bij het Meridiaan College, besloot hier vroegtijdig mee aan de slag te gaan. Het Meridiaan College leverde wel een draadloos netwerk op haar vijf vestigingen, maar dit netwerk was niet voldoende voor de groeiende vraag en de hogere eisen die werden gesteld en dus ging hij op zoek naar een nieuwe oplossing. Hij kwam terecht bij Systeem Integrator TWS Wireless, die een advies uitbracht gebaseerd op de vraag, het eisenpakket en het budget van Het Meridiaan College. Op basis van deze gegevens adviseerde TWS twee verschillende oplossingen en na de presentaties van beide partijen is de keuze op LANCOM gevallen.

De Duitse netwerkleverancier leverde vervolgens in totaal 214 Dual Wireless Access Points (type L322agn), één WLC4100 en één WLC4006 WLAN controller. Omdat ieder klaslokaal voorzien moet worden van een nieuw access point en opgenomen moet worden in het netwerk vindt de implementatie vooral plaats in de vakanties. Zo blijft de overlast tijdens lesuren beperkt.

Klaar voor de toekomst

Na de implementatie van het LANCOM-systeem kan het Meridiaan College verschillende soorten netwerktoegang leveren via het draadloze netwerk door middel van een aantal VLAN’s. Leerlingen en medewerkers kunnen ieder op een eigen netwerk werken en Het Meridiaan College kan met name voor haar leerlingen in de gaten houden waarvan zij gebruikmaken.

De vijf vestigingen van Het Meridiaan College worden vanuit één centraal netwerk en één serverpark op de hoofdlocatie voorzien van netwerktoegang via VPN-verbindingen. Per locatie zijn er drie VLAN’s actief in het netwerk, één voor de leerlingen, één voor de docenten en daarnaast een gastennetwerk. Met deze VLAN’s kan de scholengemeenschap controleren wat de leerlingen doen op het netwerk en zorgen dat zij geen toegang hebben tot ongewenste websites en het netwerk zoveel mogelijk gebruiken voor schoolactiviteiten. Het gastennetwerk wordt mogelijk gemaakt door de hotspotmodule die LANCOM bijlevert.

“Met het gastennetwerk hopen we beter inzicht te krijgen in hoeveel gasten het netwerk daadwerkelijk gebruiken. We verwachten in de komende tijd toch wel een toename doordat veel bezoekers bijvoorbeeld iPads meenemen om tijdens vergaderingen te gebruiken. Met ons nieuwe netwerk kunnen we hier mooi op inspelen en houden we het gebruik van het netwerk in een gecontroleerde omgeving in een door ons gekozen VLAN”, aldus Vosman.

Het Large Scale Monitoring (LSM) wordt door Vosman genoemd als een van de grootste voordelen van LANCOM. “Ik had het van tevoren niet verwacht, maar het monitoring-systeem van LANCOM blijkt in de praktijk erg handig. Het is overzichtelijk ingericht en maakt het voor ons eenvoudig om te zien wat er gebeurt op het netwerk. De monitoring-interface is heel overzichtelijk ingericht, waardoor je zelf gemakkelijk een goede probleemanalyse kunt doen en sneller een oplossing kunt vinden. We werken hier met beperkte mankracht en veel locaties, dus is het prettig om eenvoudig wijs te kunnen worden van het systeem.”

De implementatie van het nieuwe netwerk verloopt soepel. De enige ‘problemen’ lagen in de authorisatie van de diverse VLAN’s. Omdat docenten nog wel eens heen en weer pendelen tussen de verschillende vestigingen, moest er een constructie bedacht worden waarbij ieder VLAN afzonderlijk herkend werd per vestiging in plaats van per gebruikersgroep. Hierin is Het Meridiaan College ondersteund door LANCOM en TWS. Er is diverse keren iemand langs geweest om te helpen met de correcte installatie en configuratie van de producten en ook nu nog is er een servicedesk beschikbaar voor eventuele vragen en problemen.

Al met al verwacht Het Meridiaan College dat het met deze aanpassingen in haar infrastructuur klaar is voor de toekomst. Vosman: “De verwachting is toch wel dat BYOD behoorlijke veranderingen met zich mee zal brengen in het voortgezet onderwijs. Door de implementatie van het LANCOM-netwerk anticiperen wij hierop en zorgen we dat ons netwerk deze aanpassingen aan zal kunnen, zodat wij onze leerlingen en medewerkers de beste voorzieningen kunnen bieden.”

Utrecht
3528 BV
Nederland
Telefoon: 06 15139683
| Privacy statement