Wifi voor kantoren - praktijkvoorbeeld

ASICS Europe kiest voor draadloos 802.11n-netwerk

“We wilden een draadloos netwerk dat geschikt was voor VoIP, waarop onze medewerkers en bezoekers met hun laptops en PDA’s eenvoudig kunnen inloggen en dat we gemakkelijk kunnen uitbreiden en verplaatsen”, vertelt Duke Wolff, Technical Consultant bij ASICS Europe. “LANCOM was een van de weinige leveranciers die access points kon leveren die voldeden aan al onze uiteenlopende eisen – zowel de ‘must haves’ als de ‘nice to haves’.” ASICS Europe in Hoofddorp beschikt nu over een schaalbaar draadloos netwerk op basis van de nieuwste standaard: 802.11n. ASICS is een fabrikant van sportartikelen, en behoort wereldwijd tot de top-5 op het gebied van sport schoenen. Innovatie staat centraal bij alle producten die ASICS ontwikkelt. Het Europese hoofdkantoor bevindt zich in Hoofddorp. Hier werken circa 150 medewerkers. Het kantoor in Hoofddorp verzorgt de ICT voor de meeste Europese kantoren. Al het centrale ICT-beheer van deze vestigingen verloopt via de hoofdvestiging in Hoofddorp.

Groei

ASICS groeit, maar de vestiging in Hoofddorp en het aantal (flex)werkplekken groeit niet automatisch mee. Niet voor niets is het bedrijf al een tijd op zoek naar een nieuw pand. Het creëren van extra flexibele werkplekken en meer mobiliteit is de beste voorlopige oplossing. Daarom besloot het bedrijf om een draadloos netwerk naast zijn vaste netwerk te realiseren. Daarmee kunnen medewerkers overal in het pand via hun laptop of PDA op het netwerk komen. Bovendien kan ASICS het draadloze netwerk eenvoudig verplaatsen naar een nieuw pand. Wolff: “Met het oog op een toekomstige verhuizing zou het zonde zijn om te investeren in een netwerk met bedrading. Dit kunnen we niet meenemen naar onze nieuwe vestiging.”

Must haves

Voordat ASICS op zoek ging naar de basisproducten voor een draadloos netwerk, bepaalde het bedrijf waar het nieuwe netwerk aan moest voldoen. Wolff: “We hadden een aantal ‘must haves’. In de eerste plaats moest het netwerk onze medewerkers meer interne mobiliteit bieden, zodat ze overal in het kantoor op het netwerk kunnen inloggen – niet alleen met hun laptop maar ook met hun PDA.” Daarnaast moest het draadloze netwerk verschillende VLAN’s ondersteunen en geschikt zijn voor VoIP. ASICS Europe is bezig met de overstap naar IP-telefonie. De laatste eis was dat bezoekers eenvoudig op het netwerk kunnen inloggen. “Geregeld komen hier ASICS-medewerkers uit andere landen over de vloer die data en applicaties nodig hebben van het centrale netwerk. Ook voor hen moet het mogelijk zijn om overal in ons pand te werken.”

Standaard met extra’s

LANCOM levert producten met veel standaard functionaliteit tegen een uitstekende prijs. Dat was voor ASICS Europe de doorslaggevende reden om zijn draadloos netwerk in te richten met 24 LANCOM L-310agn Wireless access points. “Waar andere partijen een kaal acces point aanbieden, levert LANCOM een oplossing met standaard beheersoftware en serviceondersteuning”, vertelt Wolff. Uiteraard voldeed LANCOM ook aan alle ‘must haves’. Zo ondersteunen de access points verschillende VLAN’s en Fast Roaming. Wolff had bij zijn vorige werkgever al naar volle tevredenheid gewerkt met LANCOM-producten. “Ik wist uit ervaring dat acces points van LANCOM bijzonder betrouwbaar zijn en de service van LANCOM uitstekend is. Dat bleek ook direct bij het testen van de omgeving. Toen we tegen problemen opliepen, stond onze technische contactpersoon bij LANCOM nog dezelfde ochtend op de stoep om het op te lossen. Ook Lumiad, de implementatiepartner, heeft ons uitzonderlijk goed geholpen. Ze stonden altijd paraat en hebben ons uitstekend geholpen bij het testen, implementeren en optimaliseren van het draadloos netwerk.”

Vooroplopen

Net als in het vervaardigen van innovatieve sportartikelen wil ASICS Europe ook vooroplopen wat betreft zijn draadloos netwerk. Daarom koos het bedrijf voor een netwerk op basis van 802.11n. Wolff: “802.11n maakt het netwerk sneller.

Bovendien hebben we minder access points nodig om netwerkdekking in het volledige kantoor te realiseren. Een 802.11n-access point heeft namelijk een grotere dekking dan een zelfde apparaat op basis van 802.11a/b/g. ” Daarnaast is de omgeving eenvoudig te beheren. De intelligentie zit in de controller in plaats van access points. “Daardoor kunnen we de omgeving in Hoofddorp en de aangesloten netwerken in andere Europese vestigingen centraal beheren.”

“Met ons nieuwe draadloze netwerk zijn we klaar voor de toekomst. Als we gaan verhuizen, kunnen we het volledige systeem makkelijk verplaatsen naar ons nieuwe pand”, aldus Wolff. ASICS kan het huidige draadloze netwerk eveneens eenvoudig uitbreiden. Dit is een kwestie van extra LANCOM access points toevoegen. “We zijn op alle fronten uitermate tevreden over onze wireless omgeving. Niet voor niets denken we erover om andere Europese vestigingen uit te rusten met eenzelfde draadloos netwerk – uiteraard op basis van LANCOM acces points.”

Meer weten over de voordelen van een draadloos netwerk voor uw organisatie?

Vraag een gratis informatiepakket aan of maak vrijblijvend een afspraak .

Utrecht
3528 BV
Nederland
Telefoon: 06 15139683
| Privacy statement